+31 653 163 446

Vrijblijvende offerte aanvragen

E-mail: fst@staalbv.nl

Palen stellen in de beton

Binnen de kassenbouw wordt veelvuldig gebruik gemaakt van prefab betonpalen waaraan de bovenliggende constructie verankerd is. Alvorens de betonpaal gezet kan worden moet eerst een poer uitgegraven worden. Hiervoor hebben wij verschillende grondboren die aan onze machines bevestigd kunnen worden. Met behulp van de hoogtelaser wordt het gat op exact de juiste diepte uitgeboord. Nadat het gat is gemaakt wordt deze gevuld met beton en vervolgens kan de betonpaal worden gesteld.

Ten behoeven van de stabiliteitsvoorzieningen van de bovenbouw passen we ter plaatse van deze voorzieningen speciale zogenaamde kruisschoorpalen toe. Deze kunnen een hogere weerstand bieden tegen de belastingen uit de stabiliteitsvoorziening.

Om toekomstige uitbreidingen van de kas mogelijk te maken wordt in plaats van een randbalk fundatie een kassetteplaat fundatie toegepast. Tussen de palen worden prefab panelen opgehangen die als randbalkfundatie dienst doen. Bij een uitbreiding worden deze dan weer verwijderd en kan gewoon weer worden doorgebouwd. In sommige gevallen worden deze uitgevoerd als stalen palen.

Bij het stellen van palen is een hoge mate van nauwkeurigheid geboden. Alle toleranties tussen de in het werk gevormde onderbouw en de prefab voorbereide bovenbouw moeten op elkaar zijn afgestemd. Te grote afwijkingen leiden direct tot verstoringen in het bouwproces. Door de toepassing van digitale uitzettechnieken in combinatie met slimme uitzetvolgordes weet Klerks-Staal deze toleranties steeds verder te optimaliseren.